Equipment Technology & News For You and Your Dental Practice mysidekickmag please login or register

With mysidekickmag you can save favorite articles to your personal library.

(includes complimentary print subscription)

Please login or register for mysidekickmag

Lost Password
Close

Dr. Nevins-Boston Periodontics

Issue: Summer 2009
Click on any thumbnail below to launch the sidekick image viewer.

Left to right: Dr. Marc Nevins; Phil Riley, Sullivan-Schein Equipment Sales Specialist; Tom Smith, Equipment Service Technician; Chris Palmer, Field Sales Consultant

In fact, you need not go any further than Dr. Nevins’ operatory windows to gain an exquisite view of one of these spots, Beacon Hill. The Hill was used as a lookout during the Revolutionary War and later became an upscale 19th-century downtown residential neighborhood that still displays its Federalist- and Victorian-style brick row houses—replete with brass door knockers, decorative iron work, quaint window boxes, and perpetually burning gas streetlights. In fact, the Bull & Finch Pub at 84 Beacon St., which immortalized its founder Charles Bullfinch, a prominent designer of many Beacon Hill houses, was the prototype for the popular TV program “Cheers.”

The 2,500-sq.-ft. Boston Periodontics and Dental Implants office is contained within a new building at 175 Cambridge St. at the Charles River Plaza. There is also a “history” to the office’s spectacular design. Its inspiration springs from a visit to Zurich, Switzerland some 7 years ago when Dr. Nevins had the opportunity to see a new office designed by local architect, Ludwig Meyer. Mr. Meyer has extensive experience specifically in the design of dental and medical facilities. “This office was unique compared to other offices I had seen,” remarks Dr. Nevins. “Its very spacious feeling was derived from an unusual utilization of specific lighting and glass, which created a special environment. I contacted Mr. Meyer, and he traveled to Boston to meet with me and Phil Riley, Sullivan-Schein Equipment Sales Specialist, to establish the guidelines for our work on the new space.”


Together, Phil Riley; Ludwig Meyer; Field Sales Consultant, Chris Palmer; and Equipment Service Technician, Tom Smith drew on their creative energies and technical know-how, coordinating equipment, function, and architecture into a final product that has been configured to fully respond to the demands of a busy and highly specialized dental practice. “The ability to begin with raw space gave us the opportunity to design this space to meet my needs,” notes Dr. Nevins. “We chose to have all the operatories along the window so there would be an abundance of natural light. The use of glass instead of solid walls of Sheetrock, allows the light to flow through freely, creating a very unique environment.” Functionality and ergonomics dovetail perfectly at Boston Periodontics. A good example is the hygiene operatory, which is situated toward the front of the office. This positioning prevents unnecessary traffic flow into adjacent operatories used for a variety of other patient services. The centralized stericenter also operates around this type of reasoning. Its placement makes it equidistant from the operatories, saving time and energy. At the end of a busy day, all those saved footsteps make a difference in the staffs’ energy level and more efficient use of time. Even the operatory cabinetry was customized for the office’s storage needs—allowing easier access to products needed for specific treatments.

 Every limitation of the old office has been overcome. From privacy to technology, Boston Periodontics and Dental Implants has what it takes to step up to the plate and compete with confidence—and, it certainly helps to be surrounded by an environment that is one of a kind. Patients and staff are enthusiastic and more comfortable in the new space. Production has increased, helping the practice to pursue its business goals with less stress and an eye toward a bright future.

 “It is great to arrive at work every day and to be thankful,” adds Dr. Nevins with a broad smile. “It has been a great pleasure to work on this project. My thanks to all who contributed their expertise—and patience! The project would never have worked without you.”